Ads 468x60px

Isnin, Januari 12, 2009

JIHAD jalan kami!

Dengan namaMU ya Allah...
Assalamualaikum dan salam perjuangan buat sahabat2 seperjuangan. Menjengah ke musim pilihanraya kampus kali ini, beberapa IPTA sudah pun turun ke medan. Tinggal sahaja Universiti Malaya yang masih menghitung hari menjelang ketibaan hari penamaan calon Rabu ini. Kelmarin dulu, Saya dan sahabiah lain turut serta dalam demonstrasi mahasiswa membantah kekejaman dan serangan yang dibuat oleh Israel ke atas Rakyat Palestin. Demonstrasi yang dibuat di kedutaan Mesir itu benar2 membangkitkan semangat mahasiswa yang masih lesu seterusnya menjadi pencetus kebangkitan mahasiswa menjelang pilihanraya kampus tak lama lagi.

*************************************

Semalam pula, kami di pihak pro-mahasiswa sempat menggempur hampir seluruh kolej kediaman di UM. Pengalaman semalam benar2 menyeronokkan apabila dapat melihat sendiri keganasan pihak Aspirasi a.k.a penggerak Mahasiswa. Lebih menyeronokkan, jentera mereka yang lain 'bercuti' ditaja.

Gelombang Oren jelas nampak, walaupun sebenarnya dari sudut hati berasa kecewa tak dapat gempur seluruh kolej(kolej 3 dan 9), tapi ia dah cukup membakar semangat kami untuk terus bersatu demi amal islami.

Saya benar2 bersetuju dengan kata2 ustaz Azlan Zainal maghrib tadi, kita semua tahu akan kerja masing2. Lakukanlah amal ijtima'e ini demi melancarkan gerak kerja Islam. Kita juga tahu akan ganjaran syurga oleh Allah bagi mereka yang sanggup berkorban demi gerak kerja Islam, tetapi sudahkah kita meletakkan iltizam sebenar-benarnya pada Allah, RasulNya dan ganjaran syurga yang bakal didapati oleh mereka yang benar2 bertaqwa kepadaNYA.

InsyaAllah, moga2 iltizam kita itu menguatkan lagi kesabaran kita dalam menghadapi ape jua ujian yang tiba. Moga Allah membantu tekad kita untuk Islam.

Yakinlah dengan janji Allah swt.

wslm

ummu syazwina abdul 'azam,
RS

0 ulasan: