Ads 468x60px

Jumaat, Jun 19, 2009

Media Tak Ubah sebagai Boneka?

Seminggu dua ini, saya mengambil pilihan untuk memerhati isu-isu yang berlaku di teratak media-media negara kita, online mahupun tidak.


Memang banyak isu-isu besar yang timbul dalam 2 minggu ni, sama ada dari sudut pendidikan, Jenayah bunuh, pergolakan politik dan sebagainya. Apa yang saya dapati bagi diri saya, media tidak ubah sebagai boneka dalam masyarakat.


Media hari ini bukan lagi sebagai penyampai berita kebenaran dalam masyarakat, bukan lagi sumber perpaduan dalam masyarakat sebagaimana dahulu, bukan lagi sumber pendidikan sepenuhnya dalam masyarakat dan sebagainya.

Masyarakat hari ini seolah-olah dibayang ketakutan dengan Isu jenayah yang kerap kali disuarakan, ternanti-nanti isu politik yang diapi-apikan, tertipu dengan kebaikan sebelah pihak yang dilambung-lambungkan, terpukau dengan hiburan yang diagung-agungkan dengan artis yang semakin terdedah tak bertapis dan banyak lagi. Itukah kebanggaan mereka???!Bagi saya, media utama hari ini tidak bijak dalam menilai isu. Apa yang ingin di siarkan adalah perkara yang sememangnya membawa masyarakat ke arah kehancuran! bukan lagi suatu yang membina. Sebab itulah artis-artis yang lahir dari program REALITI TV lebih dipandang tinggi BERLAINAN DENGAN PARA ILMUAN DAN MAHASISWA yang sememangnya DARI GOLONGAN INTELEKTUAL yang lebih sedar dengan keperluan masyarakat di negara kita.


Tidak kurang dengan pentadbiran yang bergolak dengan hamburan BATU API pihak media, tidak kira sama ada umara' mahupun ulama'. Itu kebanggaan mereka????!


Saya mengucapkan sekalung TAHNIAH buat PM yang BIJAK merencanakan KERAJAAN PERPADUAN tapi saya MENGEJI pihak pimpinan kerajaan yang BODOH mengetepikan isu perpecahan dan kehancuran yang berlaku dalam masyarakat dan tidak mengambil tindakan yang lebih serius. Jika dulu digembar-gemburkan kerajaan SELAMAT... tapi kemana keselamatan, perpaduan, kedamaian bagi rakyat MALAYSIA hari ini? Di mana KEBAJIKAN masyarakat hari ini.Isu ISLAM HADHARI mati begitu sahaja?

Isu PPSMI x habis-habis lagi?

Kini.. tambah dengan Isu bunuh, zina, isu cerai mencerai artis, isu Manohara dll.
ITULAH BERITA BEST dalam negara.

Jika barat ada paparatzi, Malaysia pun turut juga...

Jika barat ada AWARD, Malaysia pun turut juga...

Jika barat melaungkan ISLAM itu Pengganas, Malaysia pun turutinya...

Entah ke mana hilangnya pendirian kita sendiri selaku umat Islam..yang mengakui Malaysia sebagai negara Islam.


Mungkin dilihat, penulisan ini beremosi namun ia suatu yang menyakitkan... Belum lagi disebut mengenai pembunuhan umat Islam Selatan Thai, Rakyat Palestin yang tertindas... itu semua global..


Adakah anda selaku mahasiswa masih memandangnya sebelah mata???
Sehingga kini anda merasakan peranan anda selaku mahasiswa hanya belajar dan belajar dan belajar?
Tidakkah kita ketahui, lanjut umur kita tidak ketahui sampai bila?

Ajal bukan menanti umur tua.. Ajal tidak menunggu kita graduat. Selagi ada masa, itulah peluang kita untuk menyumbang kepada Islam, masyarakat dan negara kita.

********************************************************
Daripada Abu Sa’id Al-Khudri ra. berkata, Bahawasanya Rasulullah saw. bersabda, "Kamu akan mengikuti jejak langkah umat-umat sebelum kamu, sejengkal demi sejengkal, sehasta demi sehasta, sehingga jikalau mereka masuk ke lubang biawak pun kamu akan mengikuti mereka.” Sahabat bertanya, "Ya Rasulullah! Apakah Yahudi dan Nashrani yang kau maksudkan?” Nabi saw. menjawab, “Siapa lagi kalau bukan mereka".

H.R MUSLIMMUJAHIDAH
diriku tak lebih sebagai hamba yang lemah, kadangkala aku terlalu akur dengan nafsuku, kadangkala aku bencikan ia...
Kerana itulah, bimbing daku dengan cahaya petunjukMu Allah.
0 ulasan: