Ads 468x60px

Rabu, Oktober 15, 2008

Wanita dan Media..


Semakin hari arus media semakin bergerak bebas. Tidak seperti dahulu, media umum di negara kita dianggap satu medium penting untuk penyebaran maklumat, pandangan, kebajikan masyarakat dan sebagainya. Namun, dilihat pada hari ini, ia seolah-olah menjadi persaingan diantara mereka. Begitu juga hilangnya ketelusan dalam menyampaikan maklumat-maklumat semasa. Masyarakat segolongannya amat sukar untuk mempercayai khabar yang disampaikan media. Kenapa?

Kita ketahui jawapannya. Pelbagai pengeksploitasian yang boleh dilakukan hanya dengan button keyboard. Sebaran Fitnah mampu dibuat dengan pelbagai cara sama ada melalui internet, radio, televisyen, majalah dan sms.

Pernah kita dengar mengenai penyebaran gambar artis wanita dalam keadaan mengaibkan?

Pernah juga kita dengar penyebaran gambar berunsur seks disebar meluas samada melalui email mahupun sms?


Media mampu lakukan apa saje hatta gambar wanita bertudung pun boleh dijadikan tidak bertudung. Inikan pula gambar wanita berbaju pun mampu di edit kepada tidak berbaju? Dunia hari ini, wanita remaja, dewasa mahupun pelbagai peringkat umur yang lain senang untuk meletakkan gambar sendiri di friendster, mySpace, Hi5, dan lain-lain.

Kesan yang timbul bukan sahaja melibatkan fitnah tetapi pelbagai aspek lain yang perlu difikirkan sendiri. Dunia tanpa sempadan ini mededahkan kita dengan pelbagai perkara sehinggaakan kita boleh terleka dengan mainan dunia. So, Susahnya nak mencapai redha Allah dan darjat ketaqwaan.... Takutnya kita jahil diatas kejahilan...

" Takwa..ibarat berjalan diatas permukaan yang berduri?....."

Sahabat ana pula mengatakan "Takwa ibarat berjalan di permukaan yang licin..?" Anda pula bagaimana? Bagaimana definisi takwa bagi diri sahabat2?

Berbalik kepada gambar wanita, banyak lagi pengeksploitasian yang dilakukan ke atas wanita. Wanita dijadikan sindiket haram, dijual beli atas dasar pelacuran, dirogol dan dirompak... Namun sehingga hari ini, kita masih tercari-cari siapa yang perlu dipersalahkan. Sedarlah duhai diri.. sedarlah duhai wanita, dikau adalah fitnah dan perhiasan didunia ini, tapi ingat sebaik-baik perhiasan itu adalah wanita solehah yang patuh dan taat akan perintah dan syariat Allah dan RasulNYA.

Bukan nak menghalang, tapi mencadangkan pada sahabat2 muslimat untuk sama2 berfikir... sama2 berbincang. jom!

Wallahua'lam
Muhasabah diriku.
1.10 pagi

0 ulasan: